Ramazan'da kemik erimesine dikkat

Ramazan

Sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunun altını Uzmanlar "Şu anda vücutlarımız vitamin dolu. Sağlıklı beslenmezsek Ramazan`ın ikinci yarısından itibaren çökmeye başlar. Kaslar erir, kemik erimesi olabilir" dedi.

BAKLİYAT TÜRLERİNİ BOLCA TÜKETİN

İftarı 1-2 tane hurma ile açmanın sağlık açısından son derece faydalı olduğunu, hurma yoksa zeytinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, sonra da çok yağlı, baharatlı olmayan, tercihen posalı bir kase çorba içilmesini önerdi. Çorbanın ardından tercihen ballı bir bardak ılık su içilmesini tavsiye eden Uzmanlar, "Suyunuzu içtikten sonra namaz kılıyorsanız akşam namazınızı kılın, kılmıyorsanız, arkanıza yaslanın ve 7-8 dakika ara verin" diye konuştu. Ana yemek olarak bir gün hayvansal proteinlerle bir gün de hafif karbonhidratlarla beslenmenin yararlı olacağına dikkat çeken Uzmanlar, kırmızı etin aşırı tüketiminden kaçınılması, balık, tavuk gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra Uzmanlar Bulgur, tam buğday ürünleri ve bakliyat türlerini bolca tüketin dedi.

ASİTLİ İÇECEKLERDEN İSE KAÇINMAMIZ GEREKİYOR

Uzmanlar, Ramazan`da yapılan en büyük hatanın yemeğin hemen ardından tatlı tüketimi olduğunu ifade etti. İftardan bir buçuk iki saat sonra ara ögünde bir şeyler yenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Bir büyük bardak ayran ya da süt içebilir, bir avuç çiğ fındık, fıstık ya da leblebi türü yiyebilirsiniz. Tatlı yiyebiliriz, ama şerbetli hamur tatlıları yerine güllaç, sütlaç gibi süt tatlılarını tercih etmeliyiz. Beyaz şekerden kaçınmalıyız. Yine bir tabak meyve yiyebiliriz. Kola, şekerli, asitli içeceklerden ise kaçınmamız gerekiyor. Yeşil çay, rezene çayı, şekersiz Türk kahvesi, maden suyu için Rahat oruç tutmak isteyenler için sahurda tüketilen ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, sahurda kızartma türlerinden kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtti.

NANE TÜKETİN

Bakliyat türlerinin, susuzluğa karşı serinleten baharat türlerinin özellikled nanenin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, nanenin hem susuzluğa karşı hem de ağız kokusunun önlenmesine yönelik iyi geldiğini belirtti. Uzmanlar, sahurun hemen ardından uyunmasının da sakıncalı olduğunu vurguladı ve bir saat sonra uyunmasının sağlık açısından daha iyi olduğunu ifade etti. Ramazan`ın vazgeçilmez tatlarından biri olan Ramazan pidesinin tüketimine ilişkin de bilgiler veren Uzmanlar, "Ramazan pidesi gerçekten çok lezzetli ve onsuz bir Ramazan düşünemiyoruz. Kültürümüzdeki güzellikleri yok etmememiz lazım ancak Ramazan pidesini fazla kaçırırsanız kan şekerini de fırlatırsınız. Her gün Ramazan pidesi yemeyin, 3 günde, 4 günde bir yiyin” diye konuştu.

22 HASTALIĞI KENDİ ELLERİNİZLE BAŞLATIYORSUNUZ

Sağlıkla ilgili genel uyarılarda da bulunan Uzmanlar şunları söyledi: "Artık ülkemiz refahlaşmaya başladı. Eskisi gibi fakirin çok, durumu iyi olanın az olduğu bir ülkeden durumu iyi olanların sayısının arttığı, açlık seviyesindekilerin sayısının oldukça azaldığı bir döneme giriş yapıyoruz. Fakat ülke zenginleşip, refahlaştıkça sağlığımızı kaybediyoruz. Çünkü beslenme adabını, beslenme edebini kaybettik. Yarın olmayacakmış gibi açgözlülükle, durmadan yemek yiyoruz. Sanki bir daha yemek yemeyecekmiş gibi durmadan nefes almadan patlayacakmış gibi yiyoruz. Lütfen bunu bırakalım. Biz tasavvuf ehillerinin torunlarıyız. Ciddi bir şekilde şişmanlamaya başladık. Erkeklerde bel ve göbek civarı 94, kadınlarda 88 santimetreyi geçiyorsa insan ölümüne en çok yol açan 22 hastalığı kendi ellerinizle başlatıyorsunuz demektir" şeklinde konuştu.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!